Tinuta interviu de angajare. Cum sa te imbraci corect?

Îmbrăcăminte adecvată pentru interviu nu este doar cartea dvs. de vizită: ci modelează prima impresie. Hainele sunt comunicare pură.

Cu un dulap și codurile vestimentare potrivite în interviu, exprimați apreciere și stimă de sine. Prin urmare, mulți solicitanți se întreabă: ce să îmbrac?

Cele mai importante două sfaturi pentru ținute: Îmbracă-te pentru poziția pe care ți-o dorești! Și rămâneți autentic! Ce altceva să iei în considerare cu codul vestimentar?

Ține cont: Expertiza, abilitățile sociale și personalitatea sunt decisive în momentul aplicării spre deosebire de o ținută impecabilă.

Dar îmbrăcămintea potrivită vă poate sublinia profesionalismul, rotunji aspectul și crea o imagine coerentă.

Hainele îl fac pe bărbat: Modul în care ne îmbrăcăm spune ceva despre modul în care ne percepem pe noi înșine – și dorim să fim percepuți.

Suntem cu toții influențați de aspect și haine. Chiar și factorii de decizie din personalul angajatorului nu pot scăpa de acest lucru.

Chiar și cei care sunt în haine care nu se potrivesc cu personalitatea lor tind să pară deghizați, înghesuiți, artificiali.

Limita dintre autenticitatea simpatică și necesitatea de a adapta codul vestimentar este în regulă. Încă trebuie să faci echilibru în acest sens.

Psihologii vorbesc și despre „pregătire socială”: îmbrăcămintea nu este doar pur și simplu neutră. Îmbrăcămintea vorbește – și dezvăluie altei persoane despre puterea și statutul purtătorului.

Deci, ar trebui să fii conștient de psihologia îmbrăcămintei în interviu – și să o folosești pentru tine:

Studiile arată: în ținuta formală, candidații sunt luați mai în serios și radiază mai multă seriozitate și competență.

Industriile conservatoare, cum ar fi băncile și companiile de asigurări, preferă costume pentru Drescoode .

Industriile moderne, creative, precum media și agențiile de publicitate, văd codul vestimentar mai liber și le place, de asemenea, stilul smart casual.

Tinerii profesioniști sau ucenicii ar trebui să acorde importanță îmbrăcămintei curate și impecabile. Este posibil ca un începător într-un costum personalizat cu ceas de mână Rolex să provoace discrepanță.

Managerii, pe de altă parte, nu ar trebui să apară neapărat într-un costum de la H&M. Și ei trebuie să adere la anumite convenții de stil.

Deoarece excepțiile confirmă regula, ar trebui să încercați să căutați imagini sau videoclipuri ale angajaților pe paginile de carieră ale companiei, pe LinkedIn sau Instagram pentru a analiza codul vestimentar al companiei.

În caz contrar, regulile de bază pentru interviu sunt:

 • Hainele trebuie să fie îngrijite și curate.
 • Ținuta ar trebui să se potrivească cu tipul și locul de muncă.
 • Acordați atenție culorilor armonioase. Asta te face mai simpatic.

Pentru femei

Când vine vorba de modă, femeile sunt de obicei mai stilate decât bărbații. Cu toate acestea, capcanele vestimentare se ascund și în vestiarul lor. Se așteaptă ca femeile să aibă un aspect atrăgător (în interviurile de angajare).

În același timp, nu trebuie să pară „prea sexy”. Studiile arată că doar coafura influențează cursul interviului. Oricine dorește să fie luat în serios ar trebui să evite părul liber.

Utilizați bijuteriile și accesoriile la modă. Un lanț, cercei discreți, un ceas – asta e tot ce trebuie. Accesoriile extravagante și colierele declarative aparțin timpului liber, nu interviului de angajare. În plus, bling-blingul distrage atenția de la abilități. 😆

Vă rugăm, de asemenea, să nu aveți unghii ultra-lungi cu un design elaborat și strasuri. Ar trebui să faci același lucru cu machiajul tău : culori subtile, fără ruj obraznic sau ochi machiați dramatic.

Femeile ar trebui să combine ambele haine la interviul lor de angajare: cele moderne și cele clasice. Costumele cu fusta sau pantaloni sunt bune. Nu te înșeli cu alegerea aceasta.

Mai ales în lumea bancară, a consultanței și a finanțelor. În industriile creative te poți descurca fără un blazer și o fustă creion. O fustă simplă cu o bluză elegantă va fi suficient.

În ceea ce privește culoarea, ar trebui să alegeți ceva care să vă sublinieze tenul. Cei care sunt destul de palizi ar trebui să evite culorile pastelate.

Culorile gri închis, maro sau liliac arată proaspete și competente în combinație cu albastru deschis și alb. De altfel, roșu ca și culoare nu este deloc potrivit pentru interviul de angajare.

E mai mult culoare de semnal, are un efect provocator sau chiar agresiv. Ambele impresii pe care ar dori să le evitați.

Feriți-vă de dresurile fine.

Ce fel de pantofi pentru interviu?

Experții sfătuiesc împotriva adidasilor la interviu. Dacă vrei să fii îmbrăcat reprezentativ la serviciu, nu există nici o cale de a evita tocurile sau balerinii.

Cu toate acestea, tocurile nu trebuie să fie niciodată mai mari de șase centimetri. Încălțarea tenisilor confortabili sau chiar și a oricăror cizme UGG la modă nu reprezintă opțiuni recomandate.

Fustă mini – Este posibil să ai silueta perfectă, dar la serviciu picioarele tale ar trebui să rămână în mare parte invizibile. Regula generală: fusta se termină nu mai mult de o lățime de mână deasupra genunchiului. Niciodată mai scurt.

Decolteu
Ceea ce se aplică lungimii fustei se aplică și decolteului: atuurile fizice trebuie să rămână în spatele perdelei – și cu siguranță să nu amenințe că vor ieși.

Hainele care sunt prea strâmte sunt, de asemenea, prea sexy pentru interviu.

Pentru barbati

De fapt, nimic nu funcționează pentru bărbații fără costum, dar cel puțin o așa-numită combinație: jachetă și pantaloni eleganți e permisă. În companiile nu prea tradiționale, puteți adopta o ținuta smart casual.

Dacă doriți să combinați ambele, vă rugăm să rețineți: batista de buzunar și cravata niciodată nu trebuie să aibă același model!

Nu vă lăsați induși în eroare de ofertele magazinelor care oferă cravate și batiste de buzunar ca set. Doar mătasea sau inul sunt materiale posibile aici. Bumbacul pare ieftin.

Coafura sau părul este mai puțin o problemă pentru bărbați în interviurile de angajare. Atâta timp cât aveți o freză îngrijită și părul de pe ceafă nu iese din costum este în regulă. Același lucru este valabil și pentru barbă: poate avea orice lungime, dar trebuie să fie îngrijită.

Sfaturi pentru costume și ținute de afaceri

În ceea ce privește îmbrăcămintea, problema stilului depinde în mare măsură de industria țintă:

Industria financiară și a asigurărilor este considerată conservatoare. Aici bărbații punctează cu un costum în culori închise și o cravată asortată.

Stilul vestimentar este mai neconvențional și mai informal în sectoarele creative și IT. În agențiile de publicitate, chiar și blugii cu sacou sunt formate uneori ținute potrivite pentru interviu.

Același lucru este valabil și pentru tinerii nou-înființați. Pulovere, cămăși din denim și chinoși pot fi găsite și aici.

Regula generală este: „barbatul” are dreptate cu costume în gri, albastru închis sau negru. Adăugați o cămașă și cravată asortate – gata.

Pantaloni și cămașă

Atenție la lungimea pantalonilor! Nu purtați pantaloni cu glezna descoperită. De asemenea, cămașa nu trebuie desfăcută prea tare.

Mansetele nu trebuie purtate deloc deschise. Mai degrabă, alegeți butoni eleganți și un ceas de mână de înaltă calitate.

Cămășile cu mânecă scurtă nu sunt ideale pentru interviu. Optați pentru o camasa cu maneca lunga.

Cei care preferă să alerge în adidași prin oraș trebuie să se chinuie în pantofi de piele pentru interviu. Sunt obligatorii aici.

Alegeți culoarea potrivită pentru costum: Dacă purtați un costum negru, ar trebui să alegeți pantofi negri. De asemenea, ar trebui să potrivești pantofii și curelele: ambele au întotdeauna aceeași culoare.

Culoarea potrivită poate sublinia și distruge prima impresie. Toate culorile alese ar trebui să se potrivească și să se armonizeze. Același lucru se aplică modelelor și desenelor.

Nu puteți greși cu aceste culori

 • negru
 • gri
 • Albastru inchis
 • maro

Combinat cu o cămașă albă sau o bluză albă, ești întotdeauna îmbrăcat corespunzător și adecvat situației. Desigur, aceste culori pot fi, de asemenea, combinate cu alte tonuri.

Psihologia culorilor la interviu

Albastru – culoarea preferată a lumii, înseamnă încredere, seriozitate, seninătate. Tonurile de albastru închis emană, de asemenea, autoritate. Ideal pentru prima impresie.

Maro: solid, neutru, emană calm și temeinică.

Gri: simplu, elegant, cultivat, înseamnă multă experiență.

Negru: autoritar și extrem de puternic, trezește sentimente la fel de puternice ca roșu și poate fi o atingere prea copleșitoare pentru un interviu de muncă.

Alb: simplu, strălucitor, pur, adevărat. Culoarea ideală pentru cămăși și cămăși. Dar nimic mai mult.

Ferește-te de roșu: oricine poartă această culoare trebuie să fie conștient de faptul că este automat centrul atenției și atrage atenția tuturor. De asemenea, trebuie să știți că nuanța aceasta transmite un mesaj sexy subliminal.

Prin urmare, roșu nu este potrivit pentru interviu. Pentru bărbați, culoarea ar trebui să apară numai în cravată.

Asigurați-vă că aveți suficientă libertate de mișcare. Încercați hainele nu numai în picioare, ci mai ales când sunteți așezat. De asemenea, pentru a vedea cum cad pantalonii sau fustele.

În cea mai mare parte, veți sta pe scaun la interviul de angajare! Pentru apariția dvs. în interviu, ar trebui să acordați atenție și următoarelor puncte:

 • Acoperiți piercing-uri și tatuaje.
  Indiferent cât de tolerante sunt unele companii: puteți oricând să arătați detaliile acestea mai târziu, eventual la un team-building. În unele industrii, bijuteriile aplicate pe corp sunt mai puțin acceptate, în altele (în profesiile medicale, de exemplu) sunt interzise din cauza reglementărilor de igienă sau siguranță.
 • Evitați hainele cu imprimeuri sau desene animate.
  Șosetele benzi desenate sau cravatele cu motive amuzante nu sunt tocmai… amuzante. Astfel de greșeli se numără printre cele mai grave în materie de stil pentru interviul de angajare. Chiar dacă ți se pare clasic: de culoare simplă sau cu un model subtil, pari mai serios. În cele din urmă, ar trebui să evitați orice arată prea lejer, de plajă.
 • Evitați usturoiul și alcoolul cu o zi înainte. Corpul evaporă ambele în ziua următoare.

Ce porți pentru un interviu vara?

În orice caz, fără pantaloni scurți sau flip-flops – oricât de cald ar fi. Neadecvat. Bărbații preferă să poarte țesături aerisite, cum ar fi bumbac subțire sau in.

Dar pantalonii lungi, o cămașă și o jachetă sunt esențiale. Femeile nu trebuie să aleagă lungimea fustei prea scurtă. Și încălțămintea ar trebui închisă și vara.

Ce culoare să poarte pentru interviu?

Nu puteți greși cu culori dezactivate precum gri și albastru. Acestea sunt culori clasice pentru afaceri. Ar trebui să evitați tonurile luminoase, cum ar fi roșu, portocaliu sau galben.

Poți merge la un interviu cu blugi?

În foarte puține industrii conservatoare, blugii sunt permiși. Aceștia pot fi apoi combinați cu un pulover sau cămașă de clasă. Dar, vă rog, nu mergeți la interviu în blugi uzați cu aspect „uzat”!

Croielile moderne (blugi boyfriend sau blugi conici), precum și blugii stretch foarte strânși nu sunt potriviți nici ei pentru interviurile de angajare.

Ce pantofi pot purta la interviu?

Pantofii din piele sunt cei mai buni. Inspirați întotdeauna eleganță și seriozitate.

Adidașii sau pantofii din pânză ar trebui să fie rezervați pentru timpul liber. Cu excepția cazului în care aplicați pentru o slujbă care necesită atletism sau creativitate.

Ce sacou să îmbraci la interviu?

Pentru a oferi interviului un caracter oficial, trebuie să purtați o jachetă (bărbați) sau un blazer (femei). Doamnele pot folosi și cardigane elegante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *