Nu e nimic mai motivant pe lume decât propii copii. Încercând să le oferi un exemplu şi o viaţă bună – te şlefuieşti în fiecare zi ca să le dărui un prezent frumos şi un trecut cu amintiri luminoase.  Pe tabla noastră, lângă operele de artă semnate de Amelie, avem aranjat decalogul dragostei pentru copii, aşa am numit cele 10 sfaturi valoroase, care ne sunt de mare ajutor.  Şi ca să îi dăm şi valoare juridică, ambii am semnat în josul foii, atribuindu-ne astfel obligaţiunea de a fi buni părinţi pentru fetele noastre. Zilele trecute am descoperit şi cui aparţin gândurile scrise dintr-o inimă iubitoare şi un suflet înţelept. Janusz Korczak — un pedagog polonez, scriitor, doctor și activist social, cu o poveste de viaţă, plină de dragoste şi dedicaţie copiilor, mai ales celor orfani. Iată aici, îndemnurile sale, sper să vă fie şi vouă de folos, sper să le transcrieţi şi să devină parte vie din procesul de creştere a unei noi generaţii, unei generaţii sănătoase moral.

1. Nu aștepta de la copilul tău că va fi ca tine, sau cum îți dorești tu să fie. Ajută-l să devină el însuși.

2. Nu cere de la copil răsplată pentru tot ce ai făcut pentru el. I-ai dăruit viață, cum ar putea să te mulțumească? El va dărui viață altcuiva, iar aceasta este o lege ireversibilă de recunoștință.

3. Nu demonstra nemulțumirile tale asupra propriului copil, pentru a nu-ți mânca amarul la bătrânețe. Căci, ce semeni aia vei culege.

4. Nu aborda problemele copilului cu superioritate. Viața e oferită fiecăruia după puteri, fii sigur, viața poate fi dificilă pentru el, nu mai puțin decât pentru tine, ba poate și mai mult căci nu are experiență.

5. Nu-l umili!

6. Nu uita, cele mai importante întâlniri sunt întâlnirile cu copiii noștri. Oferă-i atenția maximă — nu știi niciodată pe cine poți întâlni în propriul copil.

7. Nu te chinui, dacă nu poți face totul pentru copilul tău, dar ține minte: pentru copil nu s-a făcut suficient, în cazul în care nu s-a făcut tot posibilul.

8. Copilul nu e tiran, care îți monitorizează întreaga viață, nu doar carne și sânge. E un pocal magic, pe care viața ți l-a oferit pentru a păstra și dezvolta focul creativ din el. Această iubire nelimitată a mamei și a tatălui la care va crește nu „al nostru” sau „al meu” copil, dar un suflet.

9. Învață să iubești un copil străin. Niciodată nu te comporta cu unul străin cum nu ți-ai dori să se comporte ceilalți cu propriul tău copil.

10. Iubește-ți copilul în orice ipostază — netalentat, ghinionist, adult. Vorbind cu el, fii fericit fiindcă copilul e o sărbătoare, care încă se desfășoară în viața ta.

Te-ar interesa și:

” Parcă e după tabl...

„Parca e după tabletci” „Lilu, ...

Acel moment… momentul...

Ce mai faceţi dragele mele? Fericite…? obos...

Întâlnirea la ecograf cu ...

Din nou trăiesc minunea vieţii, cea de a da via...

Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Ultimele articole

Ce simte o mamă? Extremele...

De câte ori v-ați simțit vinovate că nu ați f...

Va fi magic la DORFEST, ven...

Ce planuri aveți pentru acest Weekend? Pentru a s...

O mamă singură, cu 2 copi...

Demult nu am cerut ajutorul vostru. Dar, aflând d...

Participă la Miss Naturale...

Motivată fiind de recaţiile voastre pozitive, î...

Facebook