În Moldova poţi trăi relativ bine mersi cât eşti corect şi nu ajungi pe mâna poliţiei sau a justiţiei, cât încă nu ai copii care să meargă la grădiniţă şi  şcoală şi cât eşti sănătos ca să eviţi întâlnirile dure sistemul de sănătate. Mulţumesc că sunt sănătoasă însă de nevoie, chiar obligată… am fost să dau nas în nas cu policlincile şi medicii de familie după ce am rămas însărcinată. O experienţă care mi-a lăsat mult amar în suflet. Şi cel mai rău, ştiu că nu sunt prima şi nici ultima care a trecut prin acest lanţ distrofic.

Când venea ziua de analize la sânge, era  zi neagră în calendar.  La ora 5 eram în picioare, lucram şi dădeam toată energia din mine pentru a excela la locul de muncă trebuia să alerg până la 9.30 la Policlinica de la Poşta Veche, pentru a mă întâlni cu cele mai „drăguțe” femei care îţi pot trânti uşa în nas tocmai în momentul când ajungi tu. Şi iată gâfâind şi abia ţinându-ţi răsuflarea, după ce urci scări nenumărate, te pomenești cu „da, ce cucoana mi-ai venit la ora asta, la 9.20 nu mai luam analize” când de fapt pe uşă scrie negru pe alb – analizele se primesc pana la ora 9.30. Şi cu ochii umflați de plâns, cu stomacul gol stai şi te minunezi de cum îşi întâmpină noii cetățeni, sistemul nostru medical. M-am învăţat minte şi ca sa fiu asigurată că voi fi primită da respectabilele doamne, îmi trimiteam om în rând. Îl trezeam pe soţul meu şi îl rugăm să stea în coadă pentru ca atunci când voi ajunge ca vântul şi ca gândul să pot da analizele. Un alt hop greu de țrecut erau programările la medici, şi evident nicidecum nu puteam într-o zi să trec măcar la 2 specialiști, când unul era în concediu, altul are liber abia peste 2 săptămâni. Așa că mai mereu eram pe drumuri ca să îndeplinesc norma medicală într-un sistem anormal. Şi dacă poate din punct de vedere medical – eram o gravidă sănătoasă, psihic – eram pusă la pământ de către cei care oficial ar trebui să aibă grijă de noi şi se mai bat cu pumnul în piept – „mamele şi copiii sunt prioritatea noastră”. Si de fiecare dată ieșind din policlinica mâncând pământul, mă întrebam, retoric evident ” de ce eu achit impozite,  ca să mă simt umilită în ultimul hal, de ce doamnele care îşi primesc salariile din banii mei să îşi permită un astfel de comportament, oare la rândul lor nu au fost şi ele gravide, nu au avut nevoie măcar de respect???

La cea de a doua sarcina am decis sa nu ma bucur de „privilegiile” oferite de stat. Dupa vorba unora, am decis să cheltui bani, pențru a îmi economisi nervii şi pentru a investi în starea mea de bine. Am hotărât să urmez programul de monitorizare la Medpark, dupa ce am aflat cum Doina, cumnata mea a trecut ușor şi foarte plăcut de perioada aceasta. Eu vreau să mă  simt o mamă fericită ca să pot transmite această stare viitorul omuleț din viaţa noastră. Am ales pentru mine programul de evidenţă şi monitorizare a sarcinii, pentru că să mă bucur… banii niciodată nu vor fi de ajuns. În familia noastră alte valori sunt preţuite, nu  investim în haine sumpe şi genți ca să avem cu ce ne lăuda, iar plimbările prin pieţele second hand nu sunt o ruşine, ne permitem un apartament în credit într-un raion comun, singurele bijuterii de aur sunt verigheta şi inelul de logodnă.  Am învățat să ne punem altfel prioriţăţile în viaţă, am învăţat deja că economiile niciodată nu se fac pe seama stării mele de sănătate si a copiilor mei. Vreau să am amintiri frumoase despre maternitate, nu am nevoie de sechele şi traume.

Dacă şi pentru voi timpul şi starea voastră emoţională contează, vă puteţi informa despre programul de evidenţă şi monitorizare pe http://www.medpark.md/ro/serviciu/eviden%C8%9Ba-%C8%99i-monitorizarea-sarcinii

Te-ar interesa și:

Lasa un comentariu

1 Comentarii

  1. Exact aceste servicii care le ofera Medpark am avut eu parte in Portugalia, toate serviciile pe parcusul sarcinii mele si dupa au fost complet gratuite.
    E foarte bine ca in Moldova avem astfel de spitale cu servicii foarte bune, chiar daca se platesc inca, dar speram ca in viitor si policlinicele vor dezvolta servicii mai bune ca in prezent, pentru ca sanatatea mamicei si copilului sunt extrem de importante.
    O sarcina cit mai placuta si o nastere usoara!

Lasă un răspuns

Ultimele articole

Ce simte o mamă? Extremele...

De câte ori v-ați simțit vinovate că nu ați f...

Va fi magic la DORFEST, ven...

Ce planuri aveți pentru acest Weekend? Pentru a s...

O mamă singură, cu 2 copi...

Demult nu am cerut ajutorul vostru. Dar, aflând d...

Participă la Miss Naturale...

Motivată fiind de recaţiile voastre pozitive, î...

Facebook