Prima dată la Ţaul am ajuns din întâmplare, dintr-una fericită. Am fost la o nuntă frumoasă în Donduşeni, spre apus mirii noştri au vrut să mai facă nişte poze la asfinţit – când e lumina perfectă pentru fotografi. Am urcat şi noi în maşină şi am ajuns în doar 7 minute în Ţaul, un sat din Moldova care are o comoară. Nu e o comoară ascunsă, e la vedere, foarte dărăpănită şi uitată.

Şi cum satul nostru e la doar 30 km de Ţaul am decis să urcăm în maşină şi să plecăm acolo. Am ajuns tot pe la apus, o linişte  care dăinuia printre copacii singuratici din curtea fostei curţi boiereşti. Este cel mai mare parc din Moldova, întinzându-se pe o suprafață de 46,2 hectare şi pe care cresc peste 150 de specii de arbori și arbuști. A fost fondat în perioada 1901 – 1903 de către bancherul şi proprietarul moşiei, Andrei Pommer Iacob. Mi-ar fi plăcut să văd cum arăta această curte minutată pe vremea când locul era iubit şi îngrijit. Cladiri de o arhitectură splendidă care acum stau în ruine, căsuţe de vară, case pentru slugi, hambare şi alte încăperi care uimesc prin frumuseţea unică.

Taul 2

Taul 4

Taul 1

Taul 10Este şi o mică grădină zoo – un caprior, un păun, alte câteva specii de porumbei, iepuraşi, broască ţestoasă. Am observat o cuşcă mare în care se văd urmele unui bazin de apă. Ne-am întrebat oare ce animal a stat acolo? am aflat pe urmă de la un localnic, că au avut şi un urs, dar pentru că nu aveau cu ce să îl hrănească … l-au împuşcat. Dureros ne pare, dar precum nu se percepe nicio taxă de vizitare, evident nu ai cu ce hrăni un mamifer atât de mare.

Taul 5

Taul 6

Taul 7

Mizeria de lângă bânci, felinarele distruse, cojile de seminţe pe jos m-au convins încă o dată că suntem un popor care nu ne preţuim, nu apreciem natura, nu ne respectăm unii pe alţii – şi de aici cerem de la politicieni „ghinili pământului,” vorba mămucăi. Ca să nu mai vezi efectele aşa zisa educaţie – poţi coborâ în josul castelului, acolo unde o linişte  monumentală te aşteaptă. Cât vezi cu ochii, doar copaci care formează un strat pufos şi verde sub greutatea norilor. Pănă şi zumzetul insectelor se auzea, un loc perfect pentru a medita şi de a-ţi aranja gândurile într-o melodie inspiraţională.

Taul 13

Taul 14

Dacă aveţi drum în nordul ţării, sau locuiţi în această zonă, merită să faceţi o excursie acolo, dar vă rog – daţi dovadă de omenie şi strângeţi gunoiul după voi.

Foto de Dima Iacovlev

 

Te-ar interesa și:

Lasa un comentariu

1 Comentarii

  1. Mulțumesc Lilia pentru aceasta incursiune a tuturor în locurile pitorești și atît de frumoase din Moldova. Acest sat frapează prin naturalețea sa, eu provin din el, mă mîndresc cu acest lucru, și în ultimul timp lucrurile se mai schimbă, cu o mare de entuziasm și eforturi grandioase primarul localității a început lucrul asupra acestui monument natural. Noi cu toții îi dorim succes, avem încredere în el, a demonstrat și merită să-i fie apreciată munca. Iar ursul a fost împușcat precum că ar fi mușcat mîina unui copil, și se zice că odată ce a simțit gustul carnivor el a devenit periculos, deoarece foarte mulți copii veneau pe acolo. Cu multă stimă și respect o admiratoare fidelă.

Lasă un răspuns

Ultimele articole

Ce simte o mamă? Extremele...

De câte ori v-ați simțit vinovate că nu ați f...

Va fi magic la DORFEST, ven...

Ce planuri aveți pentru acest Weekend? Pentru a s...

O mamă singură, cu 2 copi...

Demult nu am cerut ajutorul vostru. Dar, aflând d...

Participă la Miss Naturale...

Motivată fiind de recaţiile voastre pozitive, î...

Facebook