Mâine peste tot vor curge declaraţiile patriotice, eu am luat-o mai devreme. Aş fi vrut şi eu să îi fac ţării mele o declaraţie de dragoste, dar dacă aş face-o, aş minţi. Fluturaşii patriotici din stomac s-au cam potolit după ce am creat celula societăţii – familia mea şi am început tot mai des să dau nas în nas cu sistemul nostru. Dacă până acum încercam să văd doar binele şi frumosul în jurul meu – se pare că a ajuns vremea când „m-o răzghit„.

Chiar de ziua Independenţei naşii noştri îşi vor  încărca maşina cu tot ce au avut mai drag, îşi-au lua cei 3 fii şi vor pleca.  Şi nu sunt singurii, aproape toate cuplurile care au un copil se gândesc să emigreze, alţii deja sunt cu actele pe drumuri. Cu frică mă uit – câte familii cu valorii, educaţie şi carieră au plecat deja si cum rămân tot mai puţini din cei care mai luptă cu morile de vânt. Tot mai puţini oameni cu verticalitate, atitudine pozitivă şi putere de a schimba ţara asta în bine. Şi ai putea să o faci păpuşică! doar să vrei, să accepţi schimbarea, să doreşti cu adevărat să fii mai bun. Şi nu e vorba doar de politicieni, care până la urmă tot din rândurile noastre se ridică, e vorba de aproape fiecare cetăţean care parcă are o placere sadică de a-şi bate joc de cei din jur şi de a fi batjocorit.

Când tatăl meu,  cu piciorul în cârjă după ce nu s-a mişcat 5 luni de pe patul de spital este purtat pe drumuri de o tanti de la o instituţie de stat din raion pentru ca dumneaei să se simtă importantă şi să umileacă oamenii suferinzi care vin să primească de la statul nostru mizerii bani te întrebi – merită să munceşti, să achiţi impozite nebune atâţia ani ca să fii tratat în ultimul hal?

Merită să îmi las copilul să se joace într-un spaţiu în care mamale îşi învaţă copiii cum să scuipe totul pe jos, cum să arunce fără ruşine tot ce le încurcă în geantă, cum „să răspundă” cu lovituri atunci când e îmbrâncit de alt copil. Am obosit de fiecare dată când merg la terenul cu nisip să strâng şi să arunc la gunoi tot ce alţii cred că acolo e tomberon.

Nu vreau să fiu jandarm… să sar mereu cu observaţii peste şoferii care, plictisiţi de ambuteiaje aruncă şmechereşte chiştoace sau pungile goale peste geam, nu o fac pentru îmi place să îmi irosesc energia şi starea mea de bine, o fac pentru ca fiica mea care merită să aibă exemple pozitive în jur.

Da, e adevărat sunt foarte legată spiritual de locul în care m-am născut, de familia de oameni buni care m-a crescut, de prietenii care îmi fac viaţa frumoasă, de colegii care mă ajută să devin mai bună la locul de muncă, de locurile pitoreşti – pentru asta am revenit după ce am terminat facultatea în Timişoara. Sunt foarte recunoscătoare acestei ţări pentru ce mi-a oferit, dar mă întreb dacă ea are ce oferi copilului meu…

Te-ar interesa și:

” Parcă e după tabl...

„Parca e după tabletci” „Lilu, ...

Acel moment… momentul...

Ce mai faceţi dragele mele? Fericite…? obos...

10 gânduri, pentru a fi p...

Nu e nimic mai motivant pe lume decât propii copi...

Lasa un comentariu

15 Comentarii

 1. Pingback: Lilu: “Despre Moldova, țara care te alungă „DE ACASĂ”” | Unica.md

 2. Nu te descuraja cu totul ! Sa stii ca nu iesti singura
  !

  • Donnie, stai linistit si nu te supara pe lucrurile urate din jur.
   In multe tari din UE „civilizate ” aceste lucruri urite le vezi la fiecare pas, chiar daca si Parisul e oras de poveste ,trebuie sa mergi cu nasul astupat.Probleme cu veceurile in UE e cea mai mare.
   si daca la noi in MD se jucau in jurul tau cu baloanele ,apoi aici o sa se suie pe masa si o sa-ti manince si ce ai pe masa , aici e si mai mare libertatea (destrabalaciunile sunt mai mari).
   Aici lumea e mai indiferenta si nu atrage atentia ,se zambesc si sunt amabili (chipurile ).
   Pur si simplu cand vezi ceva ce nu-ti place , incearca sa dai un exemplu frumos .

   • eu sint deacord ca in europa sint oameni needucati ca si in moldova. Eu am facut studile in franta, si locuiesc aici deja de 7 ani, si confirm ca probleme sint peste tot locul. Aici sint 6 milioane de someri, nu stiu daca va dati seama ce insemna asta ! Plus lumea continua sa emigreze in franta, curind, aici, nu o sa fie un metru patrat de iarba verde, totul o sa fie betonat. Noua moldovenilor mereu ne pare ca in alta tara e mai stralucit, fugim din moldova, insa de noi nu o sa fugim nicaieri, astai realitatea !

   • problema nu e că nu-s veceuri. La acea terasă era veceu, cu apă și săpun, tot cum se cuvine. La fel și în apartament la vecinii mei, tot este veceu. Eu nu știu ce ai văzut dumneata, dar eu pe unde am fost, veceuri la ficare pas erau, îngrijite, relativ curate. Și dacă cineva obraznic se urinează unde nu se poate, poți apela normal la poliție și vin și se lămuresc în mai puțin de 40 de minute (am chemat recent poliția, în legătură cu un furt în desfășurare. Până au venit, în acele 40 de minute, aceia au furat tot ce le-a trebuit).

 3. mda…partea buna ca numai asa ajungem sa ne trezim….numai ca inca nu am ajuns la „fund”…mai avem putin si mamaliga va exploda fara doar si poate…

 4. Săptămâna asta, într-un weekend am hotărât să ieșim la o terasă ieftină cu mâncare foarte bună pe malul lacului, în jurul la o plimbare lungă. Am răbdat cu copiii pocneau baloane la masa de alături și părinții nu le zicea nimic, deși mai n-am făcut infarct prima dată. Am răbdat câinii cu care lumea venea, care se plimbau fără botniță prin toată terasa. Dar când o mamă a venit cu băiatul de vreo 4 ani la 3 metri de masa noastră, i-a dat pantalonii jos și l-a pus să se pișe jos, când este normal viceu, asta a fost culmea. Și cel mai strașnic că asta nu văd prima dată. Am văzut cum mașina s-a oprit în mijlocul drumului și o mamă a scos pe o fetiță și a dezbrăcat-o să se pișe pe MIJLOCUL TROTUARULUI în capitală. La fel am văzut și în centrul orașului, sub un bancomat. Și credeți că asta-i cel mai strașnic? Pfffff, cineva din vecinii mei de sus se urinează peste fereastră, noaptea.
  Țara asta e o groapă de cîcat. Câcat pe care oamenii de aici îl fac, fără respect pentru cei din jur sau măcar pentru ei. E un amfiteatru politic unde spectatorii sunt și gladiatorii, iar de fapt politicienii au de câștigat, fără să ridice un deget. Moldovenii sunt gata să se omoare pentru opinii politice, și în același timp cacă tot ce văd în jur. Cel mai prost și parșiv popor din toți pe care i-am cunoscut.
  Țara asta nu merită nici un pic de respect. Toți oamenii care se respectă pe sine și respectă demnitatea umană, pur și simplu nu au ce căuta aici.

 5. Muncesc ca negrul un an deja la doua job-uri si cand aud/vad comportamentul conducatorilor, imi vine prima in cap, sa ma duc sa-mi cumpar un Kalashnikov si sa fac curatenica ca nenea Stalin, nimeni nu pretuieste forta de munca, stiind ca daca tu nu esti deacord cu salariul, vine altul si lucreaza pt si mai putin, fiindca nu sunt locuri de munca in Moldova…este trist ceea ce ne asteapta…

  • asta e un mit ca nu exista locuri de munca in Moldova. Sunt si inca destule.

   Dar problema cea mai mare e in atitudinea unor angajati si asta vine de la faptul ca ei se angajeaza doar pentru bani. In primul rand trebuie sa primesti placere din ceea ce faci

   • Sunt locuri de munca, dar mai tre. Sa fie si platite dupa economia tarii, eu muncesc si imi place ceea ce fac, doar ca nu pretuieste nimeni asta, la cea mai mica problema aparuta ei se incapataneaza( conducerea) si nici nu asculta ce le zici sau ce le propui, fiindca asa e mentalitatea asta de boss …ei stiu pe toate si fac tot singuri, dar intr-un final fac aceea cum spui tu..doar ca cu mici modificari)) sa para ca asta ei au decis…
    Nu exista acest respect dintre conducere si angajator… Poate e la tine totul in miere…dar la marea majoritate e vai de steaua lor!

    • Angajatorii se plâng că nu au forță de muncă deși dau bani suficienți. Restul se plâng că nu au bani de mâncare măcar. Este evident un decalaj între cerere și ofertă. Lumea oferă lucru netrebnic, iar angajatorii cer cu totul altceva, la ce nimeni care caută de lucru nu se pricepe.

 6. Astazi am trecut vama Albita si cirdul de masini din RM era de la o vama la alta peste prut. Vamistul roman a zis ca niciodata de cind lucreza nu a vazut asa rind. Ma gindeam si eu unde pleaca toate aceste masini ca de e septembrie si vacanta e pe sfirsite..

 7. Azi vor fi declaratii doar patriotice, cuvinte de dragoste fata de tara, dar miine vor continua as fure, as minta, sa caute pe cineva tap ispasitor. Specialistii nu se apreciaza, tinerii destepti ce nu au sustinere nu se promoveaza. La gradinite vor bani, la scoli la fel si peste tot e Asa. Mii jale ca Ramin parintii singuri.

 8. Trist, dar adevarat.

 9. Aceasta persoana Donnie, mi-a transmis doar un lucru: ,, daca in suflet t-ii rahat, in oricare loc te-ai afla, vei fi inconjurat tot de rahat,,.

Lasă un răspuns

Ultimele articole

Ce simte o mamă? Extremele...

De câte ori v-ați simțit vinovate că nu ați f...

Va fi magic la DORFEST, ven...

Ce planuri aveți pentru acest Weekend? Pentru a s...

O mamă singură, cu 2 copi...

Demult nu am cerut ajutorul vostru. Dar, aflând d...

Participă la Miss Naturale...

Motivată fiind de recaţiile voastre pozitive, î...

Facebook