Acest test pentru copii este atât de adevărat şi popular, încât mulţi psihologi îl folosesc ca metodă diagnostică, iar în cadrul unei companii de prieteni poţi folosi testul pentru  un joc distractiv.Noi însă vă propunem să-l folosiţi ca un basm pentru a călători împreună cu copiii dumneavoastră. Puteţi juca simultant cu copilul sau cu toată familia. Copiii mai mici vor juca cu plăcere şi se vor plimba pe meleagurile imaginaţiei. Copiii mai mari sau adulţii vor afla descrierea asociativă ai fiecărei situaţii şi vor primi în dar explicaţii despre cum gândesc şi cum funcţionează ei, dar cel mai important este că voi veţi obţine informaţii despre starea lor emoţională conştientă sau inconştientă. Pentru a trece testul mai interesant copilul trebuie să închidă ochii şi să-şi imagineze cum merge pe jos prin pădure. Întrebările trebuie puse fără grabă şi cu mare atenţie, fără a întrerupe, ave-ţi însă grijă să fie puse în aşa fel încât să nu conţină indicii. Astfel încât expresia „a trece peste” are o încărcătură emoţională mai mică decât cuvântul „a învinge”.

 

Deci, imaginează-ţi că mergi prin pădure. Ce fel de pădure este? Ce anotimp este? Este soare sau un mic vântuleţ? Eşti singur sau cu cineva? Ce faci?

Ajungi într-un câmp şi vezi nu departe un izvor. Te apropii de el? Ai vrea sa bei apă din el sau nu?

Dintr-o dată sare în faţa ta un animal. Ce animal vezi? Ce face? Ce faci tu?

Mergi mai departe şi în faţa ta vezi un râu. Cum este acest râu? Cum ai de gând să ajungi pe celălalt mal?

Ai ajuns pe partea cealaltă de râu, mergi mai departe şi vezi o casă. Cum arată casa? Ai vrea să te duci încolo? Ajungi lângă casă, chiar la uşă. Descrie uşa. Pe uşă atârnă o placă. Cum arată ea? Pe ea scrie numele tău. Citeşte ce scrie.

Intri în casă. Te uiţi în jur. Descrie ce vezi. În care cameră vrei să intri mai întâi? Descrie camera. Ce alte cămeri mai sunt în casă? Intri în subsol sau nu? Descrie subsolul. Ce şi unde stă sau cine locuieşte acolo? Descrie mansarda. Acolo este cineva? Ce faci acolo?

Una dintre camerele din casă este în întregime albă. Nu are geamuri şi pereţii sunt drepţi. Când ai ajuns acolo, uşa s-a închis după tine. Ce faci în momentul acela? Ce simţi?

Reuşeşti să ieşi din casă prin uşa din spate şi mergi pe o cărare. În faţa ta apare un perete. Cum ajungi pe partea cealaltă al lui?

Pe lângă drumul pe care mergi vezi o scorbură. Cum reacţionezi?

În cele din urmă drumul te-a condus spre mare. Deasupra ei zbor pescăruşii. Îî vezi de departe sau de aproape? Cum se comportă?

Pe mare vezi o corabie. Cum arată? Cât de departe este de ţărm? Ai de gând să ajungi la ea?

Asta a fost tot. Călătoria ta s-a sfârşit cu bine. Te-ai întors acasă fericit şi împlinit. Fără să te grăbeşti poţi deschide ochii. Cum a fost călătoria?

 

În testul dat există nişte simboluri-cheie pentru inconştientul celor mai mulţi oameni. Există posibilitatea ca unele simboluri să nu fie percepute aşa cum trebuie. În cazul acesta testul are variante duble, tocmai pentru a evita situaţii de felul acesta.

 

Aşa deci, pădurea şi mersul prin pădure simbolizează modul în care persoana percepe viaţa şi mişcarea ei prin ea. Diferenţa dintre a se plimba prin pădure şi a se pierde în ea este mare. Acordăm o atenţie deosebită pădurii în sine şi cum se simte copilul acolo- confortabil, luminos, interesant. În mod similar contează şi cum vede copilul casa din depărtare. Luminoasă sau întunecoasă, frumoasă sau respingătoare. În felul acesta el vede viaţa sa în familie. Atragem atenţia şi dacă persoana scoate în evidenţă un detaliu anumit ce ţine de casă. În special dacă vede acoperiş găurit sau uşa de la intrare deschisă sau închisă (bătută în lemne).

Izvorul simbolizează percepţia la tot ce înseamnă nou şi tot ce-ţi aduce viaţa nou. Dacă vede un izvor încărcat cu gunoi, în general aglomerat cu ceva, înseamnă că nu este obişnuit cu favoruri de la viaţă şi nu aşteaptă nimic special de la ea.

În mod similar, animalul pe care il vede copilul este modul în care vede oamenii. Trebuie de reţinut acest lucru, mai ales dacă vede un urs teribil. În caz că vede o veveriţă cu o coadă pufoasă atragem atenţia în ce mod se produce contactul. El se apropie de animal sau aşteaptă să se apropie acesta. Dacă, în general, se maschează şi se ascunde, de asemenea poate fi un indicator de comportamnet.

Râul şi peretele sunt simboluri ce semnifică obstacolele. Aşa cum le vede şi le trece, aşa atitudine are faţă de ele în viaţă. Există oameni cărora le este frică să se apropie de apă şi sunt care distrug ziduri, altora le apare şi barcă cu vâsle sau scări cu suport.

La tot ce atrage atenţia omul în casă sunt lucruri importante. Cineva trece imediat la bucătărie, pentru el acolo este sensul şi centrul universului în casă. Cineva observă deodată camera pentru copii. Atenţia deosebită atragem atunci când copilul în descrierea lui uită să amintească o încăpere, asta ar însemna că o parte din domeniul vieţii lui este ignorată de către inconştient sau poate ţine şi de o persoană din familie care îl ignoră. De exemplu, tatăl deseori îşi petrece timpul în birou, iar copilul nu aminteşte în descrierea casei nici un birou sau poate fi vorba de camera fratelui. Poate ceva nu este in regulă. Apropo, mult contează şi descrierea generală a casei- aglomerat, spaţios, întunecat, miroase a ceva gustos sau vice versa. Un interes deosebit este acordat mansardei şi subsolului. Mansarda întruchipează toate cunoştinţele şi abilităţile dobîndite în anii de studii. Este bine atunci când copilul vede acolo curăţenie şi toate lucrurile stau la locul lor, aranjate pe rafturi de exemplu sau acolo locuieşte un animăluţ simpatic, cum ar fi o pisică amuzantă sau mai poate vedea nişte păsări frumoase. Dar mulţi îl văd aglomerat cu diferite obiecte vechi, inutile şi pline de praf. În cazul când persoana, în general, nu vrea să meargă acolo este posibil că în timpul anilor de studii s-a suprasolicitat. Subsolul semnifică aspiraţiile subconştiente sau cunoştinţele, dorinţele şi abilităţile prost percepute pe care le deţine o persoană. Dacă copilul este dispus să intri în subsol şi nu are nici o problemă de a sta acolo, atunci temerile din subconştient nu îl deranjează prea mult. În schimb dacă îi este teamă să meargă acolo şi îl vede urât, murdar şi periculos atunci este posibil ca copilul să deţină nişte temeri vagi lui în subconştient. Acelaşi lucru este valabil şi pentru scorbură. Dacă copilul trece uşor pe lângă ea sau se opreşte şi cu un mare interes se uită în gaură sau chiar aşteaptă cineva să iasă de acolo, atunci este probabil că nu are aşa multe frici ascunse. Camera albă, lipsită de orice adâncitură este o metaforă pentru moarte. Atragem atenţia la comportamentul persoanelor când se află acolo. Este isteric, plânge, se împacă cu gândul, aşteaptă ajutor? Rar când oamenii se simt bine într-o încăpere ca asta, dar aici putem atrage atenţia la gradul de intensitate a sentimentelor. Cu cât reacţiile sunt mai intense, cu atât mai puţin este pregătit pentru aşa subiect.

Pescăruşii este modalitatea în care vedem rudele noastre. Îî vedem aproape sau departe, păsările sunt zgomotoase sau liniştite. Cât de mult se impun prin comportament.

În sfârţit am ajuns şi la corabie, ceea ce semnifică aspiraţiile şi visurile copilului. Aici este important câte detalii poate să dea despre corabie. Asta ar arăta cât de bine ştie copilul ceea ce  vrea. În cazul în care vede o corabie de piraţi înseamnă că persoana este romantică. Însă dacă vede epava corabiei, atunci apar şi semne de întrebare. Ce dezamăgiri are persoana încât îşi vede viitorul epavat?

Un alt criteriu de studiu este cum poate ajunge la corabie. Nu este grav dacă nu poate. El are mulţi ani înainte pentru a înţelege lumea din jur şi valorile vieţii. Este îngrijorător atunci când vorbeşte despre corabie cu tristeţe sau descrie imediat obstacolele- nu e nici o barcă, nu are nici o dorinţă. Această viziune apare de obicei la adolescenţi, dar nu trebuie să ne facem griji, e doar o viziune temporară asupra vieţii.

Sursa  foto

Autor: Miron

Te-ar interesa și:

” Parcă e după tabl...

„Parca e după tabletci” „Lilu, ...

Acel moment… momentul...

Ce mai faceţi dragele mele? Fericite…? obos...

10 gânduri, pentru a fi p...

Nu e nimic mai motivant pe lume decât propii copi...

Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Ultimele articole

Ce simte o mamă? Extremele...

De câte ori v-ați simțit vinovate că nu ați f...

Va fi magic la DORFEST, ven...

Ce planuri aveți pentru acest Weekend? Pentru a s...

O mamă singură, cu 2 copi...

Demult nu am cerut ajutorul vostru. Dar, aflând d...

Participă la Miss Naturale...

Motivată fiind de recaţiile voastre pozitive, î...

Facebook