1. Strada El-Moez – Cairo, Egipt

Această stradă, lată de numai patru metri şi jumătate, din centrul vechi al capitalei egiptene Cairo ar putea fi cea mai importantă străduţă din lume din punct de vedere istoric şi arheologic. Construit în secolul X, acest „oraş-palat care inspiră teamă şi respect” a devenit un muzeu în aer liber, cu o arhitectură medievală greu de egalat în lumea islamică.

462333888_1225243586_khan%20el%20kahlili2

El-Moez este una dintre cele mai vechi străzi ale oraşului, fondat de cel de-al patrulea calif din dinastia Fatimizilor, Al-Moez Li-din Allah. Strada a fost principala arteră de circulaţie în perioada pre-modernă a oraşului. A fost martoră la toate schimbările petrecute în istorie,străjuită pe ambele părţi de diverse monumente. Se află în apropiere de două porţi istorice ale vechiului Cairo – Bab Fotouh şi Bab Nasr- în El-Darb El-Asfar, cel mai vechi cartier al capitalei egiptene. El-Moez este cunoscută şi pentru industria cuprului, de unde vine şi supranumele de „strada căldărarilor”. Pe marginea străzii, pot fi întâlnite numeroase moschei.

04_Mohamed_Rahmo_Moez_Street_at_night

2.  Grand Rue – Colmar, Franţa

Micuţul şi fascinantul orăşel Colmar din estul Franţei este unul dintre cele mai frumoase locuri din Europa, iar în inima oraşului se află Grand Rue. O călătorie pe această străduţă este presărată cu numeroase flori, canale sinuoase, case multicolore, pain au chocolat  şi – pentru cunoscători – vin alsacian.

26728681534eb9ec27343952628c7155

5665193597_249c7299e6_o.jpg__800x0_q85_crop  3. Lebuh Pantai (Strada Plajei) – George Town, Penang, Malaezia

Penang este cunoscut pentru mâncarea delicioasă cumpărata de la negustorii ambulanţi şi pentru plimbările pe Strada Plajei – unde turiştii se pot delecta cu specialităţi exotice, precum Hokkien mee (o supă pentru micul dejun cu ouă şi creveţi) sau Ais kacang (fulgi de gheaţă cu fasole roşie şi jeleu de iarbă). Dar nu doar specialităţile culinare sunt atracţia acestei zone. Drumul este decorat cu picturi murale, desene grafice foarte frumoase. În fiecare an, în noiembrie, aici are loc un festival de artă stradală.

3061176312_88651cb55e_o.jpg__800x0_q85_crop_0

4. Rue du Petit Champlain – Quebec, Canada
Construit în secolul al XVII-lea, cel mai vechi drum din cel mai vechi cartier comerical din America de Nord se află la polalele „Capului Diamant”. Plin de magazine, cafenele, istorie şi arhitectură franceză fascinantă, această stradă oferă şi o panoramă foarte frumoasă către „cel mai fotografiat hotel din lume”, Chateau Frontenac.

3964554204_c2852ac8fb_b  5. Strada Tradd – Charleston, Carolina de Sud, Statele Unite ale Americii

„Dacă iei maşinile şi pui nişte pământ peste asfalt, arată exact cum arăta în 1730”, spune John LaVerne, de la o agenţie de turism din Charleston. Aici parcă timpul a stat în loc, este o istorie nederanjată – rară oriunde în lume, dar mai ales în America. Strada Tradd este una dintre cele mai pitoreşti străzi din Sud, unde casele au răzbit vremurilor încă din perioada de dinainte Războiului de Independenţă.

lf57a6444-m0xd-w640_h480_q806. Calle Obispo – Havana, Cuba

Cuba îşi aşteaptă vizitatorii cu porţile deschise şi nu e un loc mai bun pentru a începe explorarea decât pe această străduţă din Havana veche. Orcum extrem de agitată în timpul zilei, parcă se transpune într-o altă lume odată cu venirea nopţii – o lume unde domnesc băuturile fine, trabucurile, maşinile clasice şi muzica. Pentru cei pasionaţi de istorie, în apropiere se află casa din Cuba al lui Hemingway la Hotelul Amos Mundos şi Muzeul de farmacie Taquechel.

Iain-Mallory-300-1321
celelalte recomandări le citiţi aici

Te-ar interesa și:

LOCURI ÎN CARE SĂ GĂSEŞ...

Noua Zeelandă E departe de tot restul lumii, o ju...

Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Ultimele articole

Ce simte o mamă? Extremele...

De câte ori v-ați simțit vinovate că nu ați f...

Va fi magic la DORFEST, ven...

Ce planuri aveți pentru acest Weekend? Pentru a s...

O mamă singură, cu 2 copi...

Demult nu am cerut ajutorul vostru. Dar, aflând d...

Participă la Miss Naturale...

Motivată fiind de recaţiile voastre pozitive, î...

Facebook