Inginerul  Gary Zuker s-a gândit la cum reușeau oamenii în Antichitate și Evul Mediu să-și construiască singur casele. Așa că s-a închis în bibliotecă a citit despre stiluri de case și rețete pentru obținerea materialelor de construcție, respectiv la cum și cu ce să amestece lutul, argila și încet, dar sigur și-a pus în gând să construiască singur o căsuță. Fără nicio experiență în tâmplărie, dulgherie sau orice tip de construcție a fost sigur că va fi în stare să ridice prin forțe proprii locuința șa care visa. Fiind inginer informatician la Universitatea din Texas, a știut că dacă vrea să reușească are nevoie de un plan și pentru asta trebuie să se consulte cu specialiști. Dar hai să-ți spun mai multe.

adelaparvu.com-despre-casa-din-paianta-baloti-de-paie-si-lut-Gary-Zucker-8

adelaparvu.com-despre-casa-din-paianta-baloti-de-paie-si-lut-Gary-Zucker-14

Casa pe care o vezi și care arată ca de poveste a durat trei ani până să fie ridicată și a fost finalizată în urmă cu mai bine de 20 de ani. Măsoară circa 83 de metri pătrați la interior și include un living generos și înalt cu bucătărie deschisă, baie și dormitor, alături de o terasă acoperită. Totul l-a costat pe Gary Zuker, căci el este proprietarul și constructorul, circa 40.000 de dolari americani, din care 25.000 de dolari americani au fost cheltuiți pentru construcția efectivă și restul de 15.000 pentru dotările interioare. Casa se află pe un teren generos, mai exact pe un deal cu priveliște către Lacul Travis de lângă Austin, Texas.

adelaparvu.com-despre-casa-din-paianta-baloti-de-paie-si-lut-Gary-Zucker-23

Proprietarul a consultat și un arhitect și s-a lăsat inspirat de principiile arhitecturii hinduse, care prevăd armonizarea clădirilor cu natura înconjurătoare, cu universul. Proiectul conceput de arh. Murray Libersat, profesor la aceeași universitatea unde lucrează Gary, a prevăzut o căsuță ca desprinsă din povești. Având un plan și o machetă, Gary a cumpărat 250 de baloți de paie de la fermierii locali și circa 6,5 metri cubi de argilă, proveniți tot din zonă, dintr-o groapă autorizată a fi exploatată. Din cele peste 100 de rețete de compoziție pe care le-a descoperit pentru tencuiala exterioară, dintre care unele includeau urină de cal și melasă, Gary a ajuns să identifice ingredientele de bază: var, nisip și păr de cal. Evident că n-a dorit să folosească păr de cal și nici n-ar fi avut acces la el, așa că l-a înlocuit cu fibre de poliester, adâungând sare și piatră acră

 

sursa- adelaparvu.com

Te-ar interesa și:

AŞA ARATĂ CASA ECO A MODE...

Când cei faimoși și bogați ajung să-și desch...

A RENUNŢAT LA VIAŢA DIN O...

Se pare că e un adevărat lux să poți face ce v...

VREI SĂ CĂLĂTOREŞTI GRA...

Nu trebuie să aşteptăm concediul pentru a evada...

Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Ultimele articole

Ce simte o mamă? Extremele...

De câte ori v-ați simțit vinovate că nu ați f...

Va fi magic la DORFEST, ven...

Ce planuri aveți pentru acest Weekend? Pentru a s...

O mamă singură, cu 2 copi...

Demult nu am cerut ajutorul vostru. Dar, aflând d...

Participă la Miss Naturale...

Motivată fiind de recaţiile voastre pozitive, î...

Facebook